فهرست مطالب

خط مشی گذاری عمومی در مدیریت - سال یکم شماره 1 (پیاپی -1، تابستان 1389)

نشریه خط مشی گذاری عمومی در مدیریت
سال یکم شماره 1 (پیاپی -1، تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ناصر میرسپاسی* صفحات 1-27

    در این مقاله ضمن اشاره به ارتباط متعامل، استراتژی، تکنولوژی ساختارسازمانی و از همه مهمتر کیفیت و کمیت منابع انسانی اهمیت ویژه مدیریت استراتژیک منابع انسانی مورد بحث قرار گرفته و توصیه هایی در راستای ضرورت تغییر در کمیت و کیفیت منابع انسانی در فضای سازمانهای الکترونیک مطرح شده است. ضمنا الگوهایی برای کمک به مدیران منابع انسانی در چنین شرایطی ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: کیفیت منابع انسانی، دولت الکترونیک
  • محسن قدمی* صفحات 28-50

    مقاله حاضر با ارایه یک تعریف عملیاتی از دولت زنده و مصادیق آن درکشورهای جهان، سعی در ایجاد تصویری کلی از مفهوم جدید دولت بویژه نقش آن در تعاملات پیچیده، خطیر و گسترده صنعت و دانشگاه دارد نموده وبه تبیین این نقش با ویژگیهای خاص هر جامعه پرداخته و سعی نموده معیاری جهت مقایسه عوامل اصلی تشکیل دهنده آنها برای ارایه یک مدل بومی شده ایرانی ارایه نماید. نویسنده در این مقاله با استفاده و با استناد به جدیدترین نظریه ها و نمونه های عملی سعی در ایجاد تصویری جدید از مفهوم دولت ونقش آن در بلوغ، کمال و نشاط ملی و هم چنین مشارکت و همسویی درحرکت جوامع به طرف آینده روشن تر دارد.

    کلیدواژگان: دولت زنده، دولت الکترونیک
  • دکتر غلامرضا معمارزاده* صفحات 51-64
    در این مقاله ابتدا درباره مبانی علمی و قانونی مدیریت که یک رشته علمیاست بحث میشود و براین موضوع تاکید می شود که تحصیل در رشته مدیریتبه معنای کسب قابلیت اداره سازمان ها نیست و اصو لا رشته های علمی از جملهمدیریت برای تربیت مدیر تدوین نشده است. متقاب لا جایگاه مدیر در سازمان ازنظر علم و قانون نیز بررسی می شود و بر ضرورت آموزش و پرورش مدیران باسر فصل های درسی متفاوت و مراکز آموزش جدای از دانشگاه تاکید می گردد .تعاریف و تیوری هایی در خصوص کارآفرینی، مدیر کارآفرین و کارآفریندولتی مطرح شده است. در پایان ضرورت تربیت مدیران کارآمد و کار آفرینبا قابلیت های خاص که در توسعه می توانند نقش آفرین باشند، پیشنهاد شدهاست
    کلیدواژگان: علوم انسانی، مدیریت دولتی، دانشگاه، نظام آموزشی، کارآفرین
  • اسمعیل کاوسی*، الهه حیدری زاده صفحات 65-93

    پژوهش حاضر که در راستای تبیین نقش دولت در ارتقاء سرمایه اجتماعی در افقچشم انداز 20 ساله به انجام رسیده ضمن تاکید بر مدیریت استراتژیک و لزوم تدوین برنامه های بلند مدت برای اداره امور کشور پاره ای از ویژگی های سند چشم انداز را که درراستای اهمیت ارتقاء سرمایه اجتماعی می باشد مطرح نموده و از طرفی مفهوم سرمایه اجتماعی را نیز در ابعاد چهارگانه فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی ارایه نموده و از آنجاکه کلیه ارکان نظام موظف به پیروی از سیاستها و اهداف کلی چشم انداز 20 ساله می باشندسیاست هایی را که در چهاربعد فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در جهت ارتقای سرمایه اجتماعی می باشند معرفی و در قالب مدل تحلیلی تحقق مولفه ها و اجزا سرمایه اجتماعی را تشریح و به لزوم برنامه ریزی برای ارتقاء آن جهت تحقق اهداف سند چشم اندازاشاره می نماید.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، منفعت اقتصادی، منفعت عمومی، افق چشم انداز 20 ساله
  • صفحات 94-119

    سازمانهای امروزی به منظور بقا و موفقیت به دنبال یافتن راه های جدیدیبرای رقابت در بازار هستند. فناوری پیشرفته، محصولات و خدمات با کیفیت،به کارگیری نیروی کار متنوع و درک نیازهای مشتری و بازار از مهم ترین چالشهایی هستند که سازمانها با آن مواجه اند . در برابر چنین چالش هایی توانایی تغییر یکی از ویژگیهایی است که نقش به سزایی در پیشرفت سازمانهاایفا میکند. اصطلاح چابکی سازمانی پارادایم جدیدی به مفهوم توانایی واکنش به هنگام و موفقیت آمیز دربرابر تغییرات محیطی است که از سال 1991 درعرصه ی رقابت بین سازمانها مطرح شده است. در این پژوهش ضمن بررسی مفهوم و ابعاد چابکی سازمانی، برخی از مدلهای ایجاد چابکی سازمانی به همراه ویژگیهای کارکنان چابک مورد بررسی قرار میگیرد.

    کلیدواژگان: چابکی سازمانی، کارکنان چابک
  • سودابه جلیلی* صفحات 120-156

    این مقاله به تشریح تعاریف، ابزارها، ویژگی ها، اهداف و استانداردهای مفهوم پاسخگویی می پردازد. با توجه به اینکه این مفهوم از شاخصهای حکمرانی خوب می باشد، توضیحاتی در این خصوص و سایر شاخصهای حکمرانی خوب ارایه خواهد شد. این مقاله الگویی را تدوین می کند که به عنوان چارچوب نظری برای مقایسه نظامهای متداول جهان مورد استفاده خواهدبود. نظامهای پاسخگویی در دو کشور انگلیس و آمریکا با نظام های سیاسی پارلمانی و ریاستی و همچنین در سه کشور در حال توسعه آفریقایی(پاکستان،بنگلادش و زامبیا) مورد بررسی قرار خواهد گرفت. درقسمت انتهایی مقاله، باتوجه به نتایج حاصله از نظامهای پاسخگویی برحسب ارزشها و انتظارات رفتاری و اثر بخشی نهادهای نظارتی در این پنج کشور جهان، با استفاده ازتکنیکTOPSIS و MADM  مدلسازی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: حکمرانی، پاسخگویی و مدلسازی
  • دکتر طاهره فیضی*، لیلا قطریفی صفحات 157-187
    این پژوهش با هدف بررسی وضعیت موجود مدیریت دانش و سازمانیادگیرنده را در دانشگاه آزاد علوم وتحقیقات و رابطه میان مدیریت دانش ومولفه های آن با ابعاد سازمان یادگیرنده انجام گرفته است. پژوهش حاضر از نظرهدف پژوهش بنیادی محسوب می شود که به روش توصیفی - پیمایشی و بااستفاده از مدل سازمان یادگیرنده مارسیک و واتکینز ومدل مدیریت دانشنوناکا و تاکوچی انجام شده است . جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات در سال تحصیلی 1387-1388است که بصورتی تصادی نمونه گیری شده است . نتایج پژوهش موقعیتدانشگاه آزاد، واحد علوم وتحقیقات از منظر سازمان یادگیرنده ، ضعیف ومتوسط و از منظر مدیریت دانش، مناسب برآورد کرده است.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، مدیریت دانش، مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی
  • مهرزاد سرفرازی* صفحات 188-226

    در عصر حاضر که توجه همه شرکتها و موسسات به دنبال ارایه خدمات مطلوب و سریع به همه شهروندان است، دولت سیار می تواند با فراهم آوردن اطلاعات عمومی و خدمات دولتی در هر زمان و در هر مکان مفید باشد .گسترش فعالیت ها به دستگاه های بی سیم، کشورهای که می خواهند سرمایه های عظیمی را در پیاده سازی دولت الکترونیکی خرج کنند، قادر می سازد درعملیات و خدمات خود از طریق فراهم کردن اطلاعات حقیقی و تازه برای کارمندان دولت سیار، از طریق فراهم کردن دامنه وسیعتر از گز ینه ها برای شهروندان، برای تعامل با دولت، فعال باشد. در این مقاله به بررسی مفهوم دولت سیار و بانکداری سیار و رابطه بین این دو پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: دولت سیار، بانکداری سیار